اگر شما به دنبال انتخاب شغل در حوزه طراحی، معماری و دکوراسیون داخلی هستید، احتمالا میتوانید مشاغل مختلفی را انتخاب کنید. طراح داخلی و معمار داخلی هر دو حول محور طراحی فضاهای داخلی فعالیت میکنند اما رویکردهای مختلفی به این فعالیت دارند.
معماری داخلی چیست؟
معماری داخلی در واقع طراحی خلاقانه و ظریف یک فضای داخلی است. در معماری داخلی علاوه بر تاکید بر وجوه زیبایی شناختی طراحی بر کاربرد و متریالهای ساخت و ساز هم تاکید میشود. در معماری داخلی عناصر و اجزای ساختمان مثل پنجره، موقعیت درها، تهویه، گرمایش و سرمایش و لوله و تاسیسات هم در کنار طراحی و دکوراسیون داخلی مد نظر قرار میگیرد.
معمار داخلی کیست؟
معمار داخلی مسئول خلق فضاهایی است که هم از نظر زیبایی شناختی جذاب باشد و هم امنیت و کارآیی داشته باشد. آنها از مهارتهای تکنیکی و هنری خود برای طراحی و اجرای نقشههای ساختمانی که با مشورت کارفرمای خود تهیه کردهاند استفاده میکنند. در ادامه به وظایف معمار داخلی، محیط کار و مهارتها و توانمندیهای مورد نیاز این شغل خواهیم پرداخت.
نکات کلیدی در مورد معمار داخلی:
- معماران داخلی در خلق فضاهای داخلی زیبا و کاربردی از مهارتهای فنی خود بهره میبرند و درک درستی از عناصر طراحی مثل رنگ، بافت و نور دارند.
- معمار داخلی باید مدرک معتبر در این حوزه داشته باشد و در عین حال با گذراندن دورههای کارآموزی تجربهی کافی را به دست آورد.
- مهارتهای کلیدی معماران داخلی شامل توانایی رهبری، توانمندیهای سازمانی، ارتباط موثر، دانش تخصصی در خصوص ترندهای طراحی و طراحی پایدار، خلاقیت در حل مسئله و طراحی خلاق است.
معمار داخلی چه کارهایی انجام میدهد؟
پیش از آن که بدانیم معمار داخلی چه کارهایی انجام میدهد، باید ابتدا این عنوان شغلی را درک کنیم. این دست معماران در طراحی و اجرای فضاهای داخلی یک ساختمان تخصص دارند. نقش اساسی آنها تمرکز بر خلق نقشهای است که علاوه بر ایمنی و کارآیی سازه، بر زیبایی فضا هم تاکید کند. معمار داخلی همچنین میتواند از طریق استفاده از متریالهای ساختمانی، رنگ، بافت و نور، به شخصیتی که میخواهد در ساختمان ایجاد کند برسد. وظایف و مسئولیتهای آنها بسته به این که در چه سطحی کار میکنند ممکن است متفاوت باشد. در ادامه به برخی از مسئولیتهای این افراد میپردازیم:
آماده کردن ساخت و ساز
این اولین سطح از یک پروژه است. درست زمانی که استراتژی طراحی را با کارفرما و سایر معماران، طراحان و مهندسان به اشتراک میگذارید. مسئولیتهای آنان در این سطح شامل موارد زیر است:
- تهیه برنامه زمانی پروژه
- جلسه با کارفرما و پرسیدن سوالات در مورد علایق و انتظارات کارفرما
- آشنایی با کاربردهایی که مشتری از فضا انتظار دارد
- تعیین فضای مورد نیاز برای انجام پروژه
- ارائه پیشنهاداتی در راستای سبک طراحی ساختمان
- ارزیابی تمایلات کارفرما و پیدا کردن ساختمان یا سایت ساخت و سازی که متناسب با نیازهای او باشد
- کشیدن یک چارچوب کلی برای نقشه

طراحی کانسپت
قدم بعدی که پس از پیدا کردن ساختمان یا سایت مناسب باید برداریم، طراحی کانسپت است. در این مرحله نقشههای طراحی کشیده میشود. یک معمار داخلی در این مرحله باید کارهای زیر را انجام دهد:
- طراحی و برنامه ریزی نحوه استفاده از فضا
- طراحی چارچوب کلی داخلی مثل لولهها، تهویه، رنگ و نحوه قرار گرفتن دیوارها
- استفاده از نرم افزارهای اتوکد و BIM برای کشیدن نقشهها
- همکاری با کارفرما برای تهیه برنامه زمانی پروژه
- برآورد هزینهها
پیشبرد طراحی
وقتی کارفرما با چارچوب کلی طراحی موافقت میکند حالا نوبت خلق نقشههای واقعی است. وظایف یک معمار داخلی در این سطح شامل موارد زیر است:
- تمرکز بر جزئیات بیشتر مثل کف، متریال آشپزخانه، کابینتها و رنگ
- همکاری در زمینه خرید متریالهای ساختمان و وسایل نور خانه
- پیش بینی نحوه کارگزاری تمامی اجزای و لوازم خانه
- مدیریت فرآیند اجرا
- نظارت بر طراحان، ناظران و کارگران ساختمانی
فضای کار یک معمار داخلی چگونه است؟
فعالیت به عنوان یک معمار داخلی اگرچه یک کار تمام وقت است اما میتواند در روزهای مختلف متغیر باشد. همهی اینها بستگی به نیاز کارفرما و برنامه کاری تیم ساخت و ساز دارد. گاهی ممکن است حتی آخر هفتهها یا ایام تعطیلات هم نیاز به کار باشد. از طرف دیگر چون این کار ددلاینهای دقیقی دارد ممکن است با نزدیک شدن به ددلاین مدت زمان کار بیشتر باشد.
یک معمار داخلی هم در دفتر کارش و هم سر ساختمان حضور پیدا میکند. در دفتر نقشهها و برنامهریزیهای مربوط به پروژهها را انجام میدهند. همچنین با کارفرمایان راجع به جزئیات کار صحبت میکنند، با استفاده از کامپیوتر فضاهای داخلی را طراحی میکنند و بودجه و برنامه زمانی را تنظیم میکنند. وقتی در ساختمان حضور پیدا میکنند معمولا روی تیم نظات دارند و پروژه را مدیریت میکنند، هزینهها و سطح کیفی کار را مورد بررسی قرار میدهند.
طراح داخلی چه کارهایی انجام میدهد؟
یک طراح داخلی اصول طراحی و خلق یک فضای داخلی مناسب برای ساختمان مسکونی، تجاری، نمایشگاهها و … را در نظر میگیرد. طراحان داخلی با به کارگیری تکنیکهای طراحی، پالت رنگ و نحوه قرارگیری لوازم سعی میکنند محیط جذاب و کاربردی بسازند. بنابراین طراح داخلی با سازه و نحوه قرارگیری عناصر سازهای ساختمان کاری ندارد و عمدتا روی دکور فضای داخلی از نظر رنگ، وسایل و … تاکید میکنند.

تمایز میان طراح داخلی و معمار داخلی چیست؟
اگر چه این دو عنوان بسیار به هم نزدیک هستند اما تفاوتهای بنیادینی با هم دارند. معمار داخلی عناصر زیبایی شناختی و فنی طراحی یک فضا را در هم میآمیزد در حالی که طراح داخلی تنها بر جنبهی هنری یک فضا تاکید میکند و کاری با ابعاد ساختاری و سازهای ساختمان ندارد. مهمتر از همه این که برخلاف طراح داخلی برای تبدیل شدن به یک معمار داخلی لازم است مدرک تحصیلی معماری داشته باشید و پیشتر سابقهی کار داشته باشید.
5 تمایز اصلی طراحی و معماری داخلی
طراحی داخلی و معماری داخلی دو حوزه مرتبط اما متمایز هستند. در ادامه، پنج تمایز اصلی بین این دو را توضیح میدهیم:
1. محدوده کاری و تمرکز اصلی
معماری داخلی بر ساختار فیزیکی فضا تمرکز دارد و شامل طراحی یا ایجاد تغییرات اساسی در پلان، دیوارها، سقف، کف و سیستمهای سازهای میشود. در حالی که طراحی داخلی بر جنبههای بصری، عملکردی و زیبایی شناسی فضا تمرکز دارد از جمله مبلمان، رنگ، نورپردازی و تزئینات.
2. دانش فنی و مهارتهای مورد نیاز
معمار داخلی باید با دانش مهندسی، سازه، تاسیسات و قوانین ساخت و ساز آشنا باشد. طراح داخلی بیشتر بر جنبههای هنری، روانشناسی رنگها، سبک شناسی و ترکیب متریال تمرکز دارد.
3. محدوده تغییرات در فضا
معماری داخلی میتواند شامل تغییرات ساختاری مانند جابجایی دیوارها، طراحی سقف و نورگیر، تغییر کاربری فضاها و اصلاح مسیرهای حرکتی باشد. در حالی که طراحی داخلی تغییرات جزئیتر مثل انتخاب کاغذ دیواری، چیدمان، مبلمان، نورپردازی و استفاده از بافتها و رنگها را شامل میشود.
4. حوزه مسئولیت و تعامل با سایر حرفهها
معمار داخلی معمولا با مهندسان عمران، برق و مکانیک برای تغییرات ساختاری همکاری میکند. طراحی داخلی بیشتر با هنرمندان، طراحان مبلمان، دکوراتورها و متخصصان نورپردازی تعامل دارد.
5. هدف نهایی و تاثیرگذاری بر کاربران فضا
معماری داخلی بهینه سازی عملکرد فضا از نظر ساختاری، ایمنی و بهره وری انرژی را هدف دارد. طراحی داخلی بر ایجاد حس آرامش، زیبایی و هماهنگی در فضا متمرکز است تا تجربه کاربر از محیط بهبود یابد.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره در زمینه طراحی و اجرای ساختمان فرم زیر را کامل کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
